Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hogyan neveljünk guppit?

A Guppik közkedvelt díszhalak az akvaristák körében. A hímek olyan 2 és 4 cm között vannak, a nőstények ennél nagyobbak átlagosan 5-6 cm hosszúak, de jó tartási körülmények között akár 8 centisek is lehetnek. Egy nőstény mérete azért fontos mert -mivel elevenszülő- igy több ivadékok hordozhat a hasában. 20-25 fokos vízben érzik jól magukat, igénylik a tiszta, jól szűrt vizet.
 Az akváriumunkat hátúl sűrű növényzettel öltsük ki. Én a mű növényeket ajánlom tapasztalatom szerint, mivel szeretik megcsócsálni az élő növényeket. Alulra tehetünk kavicsokat, bár aki tehetősebb annak a homokot ajánlanám, mert ha harcsákkal tartjuk együtt őket, akkor az emésztésüknek jótt tesz néha egy kis homok (nem kell megijedni a vadon élő fajoknál is él ez a a szokás).
 Táplálék szempontpól nem válogatósak, mindenféle szemcsés vagy lemezes tápot elfogadnak. Igénylik az élő eleséget. Kedvencük a szúnyoglárva és a vizibolha, esetleg tubifex.
 A szaporításuk igen egyszerű. Válasszunk ki egy szép hímet és egy szép nőstényt (lehetőseg szerint hasonló színűeket) és tegyük őket külön egy 10 literes medencébe (biztos cél elérése érdekében tehetünk két hímet az akvárumba). Rendezzük be jávai mohával, homokkal töltsük ki és tegyünk bele sok sűrű növényt, de hagyjunk elöl helyet az úszásra. Miután megszokták az akváriumot hagyjuk őket egyedül 3 órán át majd távolítsuk el a hímet/hímeket. A nőstény 4-5 hétig vemhes, majd amikor erősen megduzzad a hasa és megjelenik a terhességi folt, még utoljára ellenőrizzük le az akváiumát, hogy van e benne elég búvóhely az ivadékok számára.
 Amikor az ivadékok megszülettek várjunk még pár órát mert lehet, hogy még szül a guppimamánk. Ha eltelt kb 3 óra, távoltsuk el a nőstényt. Az ivadékokat etessük porrátört eleséggel, vagy aki tehetősebb sóféreglárával. Akinek van hozzá gusztusa esetleg fel is vagdoshatja apró darabokra a szúnyoglárvát. Tartsuk őket 25-28 fokos vízben, mert csak picit melegebb vízben növekednek. 4-5 hónapos korukban válasszuk szét a hímeket és a nősényeket, a nemkívánt szaporodás érdekében.

Célszerű 4 kissebb akváriumot elhelyezni(aki megpróbálkozna a tenyésztéssel) 1 fő akvárium ami mondjuk 25-30 literes, ebben az akváriumban tarthatjuk a hímeket  más elevenszülkkel és békésebb halakkal, amik nem csipkedik fátyolszerű úszóikat. Egy másik 10literes akváriumban tarhatjuk a nőstényeket. Egy 10 literes harmadikban az ivadékokat. A negyedik 10literes legyen egy pót akvárium, ha esetleg eltörne az egyik, legyen helyette csere. És praktikus is mert tarhatjuk benne az eleségeket az akváriumtisztító cuccokat stb.

 BubiAdmin